“Ne beklenmedik bir muamele!”: Y kuşağının iptal edilen planlarla mest olmasının karanlık tarafı



Yalnız geçirilen zamanla mest olan [ve] virüs gibi yayılan tweetlerin ardında rahatsız edici bir gerçek var: Y kuşağı arkadaşlara sahip olmak ve onları ellerinde tutmak için mücadele ediyor. Peki neler oluyor?   


Biz milenyum nesli bireyleri, birçok şeyi öldürdük; uzun öğle yemeklerini, pırlantaları, mayonezi, birini seçin. Bu bizim tarzımız: bizden önceki nesillerin sevdiği bir şey görüyoruz, başımızı geriye atıp kahkaha atıyoruz ve o şeye bir son veriyoruz. 


Pekala! Buna benzer bir şeyler. Çoğunlukla, toplumun kendilerine memnuniyetle sunduğu katkılardan artık keyif almayan bencil ve tuhaf genç insanlar hakkındaki hikayeler daha hüzünlü, daha yapısal bir meseleyi gizliyor. 


Milennialler uzun öğle yemekleri[geleneği]ne son verdiler çünkü onun yerine daha uzun saatler çalışmaları ve masalarında [n ayrılmadan] nahoş görünen bir salata yemeleri bekleniyor; pırlantaları öldürdüler çünkü uzun saatler çalışmak onlara yetecek kadar kazandıkları anlamına gelmiyor.


Benzer bir şekilde, daha genç insanların dostluklarına ne yaptıklarını ve bunu neden yaptıklarını merak etmeye değer. Ya da açıkça söylemek gerekirse: Y kuşağı, insan sosyalleşmesi fikrini öldürüyor mu?


‘İptal edildiniz!’


Sosyal medyada yeterince zaman geçirirseniz kesinlikle öyle görünüyor. Yakın zamandaki yeni bir teknolojik gelişmeye başvuran tweeti alın: “Uygulamanın adı ‘İptal edildiniz’. İptal edebilmeyi dilediğiniz planlar yaptığınızda, uygulamaya gidiyor ve küçük bir düğmeye basıyorsunuz. Eğer diğer kişi de kendi butonuna basarsa, tebrikler! Konfetiler patlıyor ve planlarınız iptal oluyor.” Bu yazının yazıldığı sıralarda 18 bin defadan fazla retweetlendi ve 168 binden fazla kez beğenildi.  


Bu eğlenceli bir fikir, fakat aynı zamanda daha geniş bir tarzın parçası. @mattiekahn’ın uygulama fikrinden önce, @breatheandlove’ın “Yarının Cuma olduğuna şükrediyorum ve nihayet bütün haftasonu planlarımı son dakikada iptal edebilirim” i vardı. Aynı zamanda @effinghandbook’un “Ben onları kendim iptal etme cesaretini toplamadan önce planlarımızı iptal eden insanlar, işte onlar benim tarzım kişiler. ” i vardı. Ve hatta @thatramosgirl’ün “Arkadaşım planlarımızı tam da ben evi terk etmeden önce iptal etti ve bu sanki kazı kazanda 100$ kazanmışım gibi hissettiriyor. Ne beklenmedik bir muamele!” si bile vardı—ve daha nice, nice, niceleri.   


Sessizce düşünebileceğiniz ancak asla yüksek sesle söylemeyeceğiniz bir şey olmaktan uzak, arkadaşlarınızı görme planlarınızın suya düştüğünü gördüğünüze memnun olmak şu sıra meme ve çevrimiçi tartışmaların popüler bir konusu. Bazen içedönüklük merceğinden, hakkında övünülen, sosyal medyada çok zaman geçiren insanların konuşmaktan zevk aldığı bir özellik. Bazen de özbakım: 

insanların birbirleriyle ilgilenmeden önce kendilerine bakmaları önemlidir ve evet, bu arada bir kendinizi ilk sıraya koymak zorunda olduğunuz anlamına gelebilir. 


Akıl sağlığı sorunları veya kronik hastalıkları olan gruplarda da tartışılabilir: belki insanlar bunu yapmak için uygun zihin alanında hissettiklerinde bazı planlar yaptılar, ancak gün geldiğinde, evden çıkamayacaklarına ve sosyalleşemeyeceklerine karar veriyorlar.  

 

Rahatlamanın diğer yönü


Çevrimiçi söylemlerde olduğu gibi, bu konuşmaların hiçbiri doğal olarak kötü değildir; aslında, insanlar için güçlü arkadaşlıkların önemli olduğunu kabullenmek önemli olabilecekse de,tüm dostlarımızı, her zaman görmeye can atmamak normaldir. 


Arkadaşlarınızla olan planlarınızı samimi bir nedenden dolayı iptal etmek de sinir bozucu olabilir–en azından yakın zamana kadar eşcinseller en iyi şöhrete sahip değillerdi–ve şartlar konusunda açık olabilmek, istediğiniz kadar sosyal olamayacağınız anlamına gelir,[bu da] suçluluk duygusunu hafifletebilir. 


Yine de bu işin bir de diğer yönü var: eğer sosyal ağınızın arkadaşlarınızı görmemekle ilgili gönderilerine göz atmaya devam ederseniz, arkadaşlarınızın sizi görmekten gerçekten keyif alıp almadığını merak etmeye başlayabilirsiniz. 


Etrafınızdaki herkes, akşam planları son dakikada iptal olduğundan evde kalıp Netflix izlemekten açıkça keyif alırsa, her şeyden önce bu akşam dışarı çıkma planlarını düzenlemeye zahmet etmemeniz gerektiği sonucunu görmezden gelmek zor olabilir.  


Adamı ısıran köpek (Haber değeri yok)


Arkadaşları görmeyi planlamak—herkese uyan bir yer ve zaman belirlemek—zor olabilir, bu yüzden diğer tarafların sizin artık sözünüzü tutamayacağınızı umması en iyimser görüşle moral bozucudur.  


Gazetecilik öğrencilerine öğretilen “adamın köpeği ısırması” nın bir haber [değeri] olduğu ancak “ köpeğin adamı ısırması”nın olmadığı [anekdotunda] olduğu üzere, yüksek sesle kabul etmemeniz gereken bir şeyi ifade eden bir tweet her zaman “bu akşam arkadaşlarımı gördüm ve keyifliydi!” den daha başarılı olacaktır.   


Sosyal medya gönderilerinin de aynı zamanda tıpkı pırlanta ve uzun öğle yemekleri  geleneklerini öldüren milenialler manşetlerinde olduğu gibi canlı kalabilmek için daha geniş bağlamlara ışık tutmaya ihtiyacı vardır. 


Her iki durumda da ve bu durumda da, gerçek bundan biraz daha karmaşıktır. 


Televizyonu suçluyorum


Koltuk antropoloğunu oynamayı arzu etmeden de, insanların örneğin mali durumları sadece ona el verdiğinden-ki o zaman bile yaşamlarını sürdürmek için çok az paraları kalıyor- büyük şehirlerin banliyölerinde yaşadıklarında sosyalleşmeye daha az istekli oldukları aşikar olmalıdır.  


En yakın arkadaş grubunuzdan bir saatlik mesafedeyseniz ve kira ve faturalar çıktıktan sonra bütün ay en fazla birkaç yüz poundunuz kaldıysa, bunun yerine evde kalma olasılığı bir rahatlama olabilir.   


Yeri gelmişken: daha ucuz olmanın yanı sıra, evde kalmak artık hiç olmadığı kadar eğlenceli. Yayın yapan sitelerin patlaması kendinizi eğlendirmek için izleyebileceğiniz şeylerin tükenmesinin ne kadar seçici olsanız da neredeyse imkansız olduğu anlamına geliyor.   


Kanepede uzanırken Russian Doll veya Sex Education’ı içinize çekmek, aynı zamanda kalabalık bir bara gidip yarım litre içki için 7£ ödemekten, ki her şey müzik çok yüksek olduğundan insanların size ne söylediğini duymama ayrıcalığı içindir; daha rahatlatıcıdır.    


Bir masada ufukta kariyer basamaklarını tırmanma umudu olmayan ruh emici, istikrarsız çalışmalar yaparak uzun saatler geçirdikten sonra “rahatlatıcı” kulağa özellikle hoş geliyor. Gerçekte, arkadaşlarınızdan nefret ettiğinizden değil: ideal bir dünyada onları daha fazla görürdünüz, ama bu ideal bir dünya değil, ve bu nedenle gezilerinizi tayına bağlamalısınız. 


Millennial yalnızlık


Gençlerin daha fazla yalnız zaman geçirmek isteyebilecek olmalarının ve sosyal medyada alaycı bir şekilde paylaşım yapmalarının birçok geçerli sebebi var. Mütevazı bir talep, ilk etapta plan yapmamayı [seçeneğini] göz önüne almaları olacaktır: bu şekilde hiç kimsenin endişeyle buluşmalarının iptal olmasını umut etmesine ve hiç kimsenin karşı tarafın buluşmaya can atıp atmadığını merak etmesine gerek kalmaz.    


Daha kapsayıcı bir bahane de durmak ve sosyal bir hayata sahip olmanın olumlu [yönlerini] hesaba katmak olurdu. Herkesin kabul edeceği gibi daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor, ancak ödüller de daha fazla: işe yaramaz bir işiniz varsa ve döküntü bir evde yaşıyorsanız, süprüntü hayatınızı en azından geçici olarak unutmak için sevdiğiniz insanlarla zaman geçirmek gibisi yoktur. 


Sessiz konfor kolay bir çıkış yolu ama sonuçta yalnız bir konfor:eğer arkadaşlıklarınızı gözetmezseniz zalacaklardır ve muhtemelen kanepede Netflix izlemek artık kesmemeye başlayınca buna pişman olacaksınız


Ayrıca, bel bağlayabileceğiniz bir grup arkadaşa sahip olmanın bir ayrıcalık olduğu unutulmamalıdır: Amerika’da yakın tarihte yapılan bir araştırma y kuşağının %22’sinin hiç arkadaşı olmadığını, %27’sinin hiç yakın arkadaşı olmadığını ve %30’unun en iyi arkadaşı olmadığını ortaya koydu.


Bu özellikle üzücüdür, çünkü yalnızlığın sağlıktan ve yaşam kalitesine, daha genç ölmekten depresyona, kalp hastalığı veya bunamadan muzdarip olmaya kadar sonsuz olumsuz etkileri olduğu kanıtlanmıştır.


Günün sonunda, kimsenin gerçekten öğle yemeğiyle bir şişe şaraba veya parmaklarında parlak bir yüzüğe ihtiyacı yoktur, ama eğer y kuşağı gerçekten de şartlarının arkadaşlıklarını öldürmesine izin verirse yazık olur.    


Ve mayoneze gelince: henüz karara varılmadı. 


Kaynak: https://www.prospectmagazine.co.uk/philosophy/cancel-plans-with-friends-cancelled-meme-twitter

Yazar: Marie Le Conte 




Yorumlar

Popüler Yayınlar