Büyülü Yılbaşı Ruhu

Rembrant tablolarını andıran ışık kullanımı ve sunduğu sınırsız görsel şölenle “Yeni Yıl Şarkısı” (A Christmas Carol) animasyon türüne yepyeni bir bakış açısı getiriyor. Londra’nın tarihi yapısını ve dönemin atmosferini en iyi şekilde yansıtan bir Disney klasiği olmaya aday.

Charles Dickens’in çok sevilen romanından sinemaya uyarlanan “Yeni Yıl Şarkısı”nitelikli anlatımı ve zengin sinema tekniğiyle seyircileri büyülüyor.

Bir animasyon filmi olmaktan çok konusu ve anafikiri ile dikkat çeken “Yeni Yıl Şarkısı”;"Geleceğe Dönüş" ve "Polar Express" gibi filmleriyle tanınan Robert Zemeckis ile "Dark Knight","Harry Potter ve Azkaban Tutsağı","Kırmızı Leke" gibi filmlerden tanıdığımız Gary Oldman ve “Sevgi Herşeydir”,“Bridget Jones Mantığın Sınırı” filmlerinin yakışıklı aktörü Colin Firth ve Jim Carrey’yi buluşturuyor.

Victoria dönemi İngiltere sinin tarihi atmosferinde yılbaşı ruhunun insanları etkileyişini anlatan hikâye yayınlandığı dönemde 19yy endüstriyel kapitalizmini yeren ve kasvetli sürece mutluluk ve şenlik havası getiren bir öykü olarak görülmüştü. İngiliz yılbaşı geleneğini ustaca anlatan hikâye birçok filme ve operaya esin kaynağı olmuştu.

Filmin konusu kısaca şöyle: Ebenezer Scoorage yaşlı, huysuz ve bencil bir adamdır. Bir tefeci olan Scoorage yılbaşı ruhunu aşağılamakta yeğenini ve ailesini ihmal etmektedir. Etrafındaki kimse tarafından sevilmeyen bu yaşlı adam yalnız ve mutsuzdur. Yılbaşı arifesinde eski ortağı Jacob Marley’nin ruhu kendisini ziyaret ederek açgözlü olmaktan vazgeçmesini söyler. Kendisini başka ruhların da ziyaret edeceğini haber verir. Bunlardan birincisi “Geçmiş Noellerin Ruhu,ikincisi “Bugünün Noel Ruhu”,üçüncüsü “Gelecek Noellerin ruhu”dur. Ruhların her biri Scoorage’a gençliğinden başlayarak hayatının bugünü ve geleceğini gözlemleme şansı verirler.

Scoorage, Noel ruhlarının dokunuşuyla yepyeni bir insan olacaktır.Gerçekçi görüntüler,Rembrant tablolarını andıran ışık kullanımı ve sunduğu sınırsız görsel şölenle “Yeni Yıl Şarkısı” animasyon türüne yepyeni bir bakış açısı getiriyor. Londra’nın tarihi yapısını ve dönemin atmosferini en iyi şekilde yansıtan filmbir Disney klasiği olmaya aday.

İzleyenlere “Her iyinin içinde bir kötü her kötünün içinde bir iyi vardır” sözünü anımsatan film insanların her yaşta değişebileceğinin;mutlu olmak için başkalarını da mutlu etmemiz gerektiğinin insanoğluna ait duyguların bir anlamda bulaşıcı olduğunun altını çiziyor. Dickens’in insan doğasını konu alan klasik eseri bir kez daha ölümsüz olduğunu kanıtlamış.

Uzansanız sanki tutabilecekmişsiniz gibi duran kapılar,karlı camlar ve kahramanın buğulu görüşü ile yönetmen animasyon dalında da tekniğini ortaya koymayı başarmış. Fantastik masal kahramanlarının büyülediği herkesi buluşturan,küsleri barıştıran, yalnızları sevindiren bayram sevincinin içinize işlediği bu filmin dünyada en çok izlenenler listesinde olması hiç de tesadüf değil.

Özellikle ünlü yılbaşı filmlerinden James Stewart’lı “Its a Wonderful Life”a benzer yönleriyle dikkat çeken “Yeni Yıl Şarkısı”en az o unutulmaz klasikler kadar dokunaklı.

Her yaşta insanın kendinden bir şeyler bulabileceği filmi izlerken karlı bir kış günü evinizde mısır patlağınızın tadını çıkarıyormuşçasına mutlu hissedeceksiniz. İyi Seyirler!

Yorumlar

Popüler Yayınlar