Frankenstein Sosisi

KORKU filmlerinin babalarından biri, Frankenstein, 81 yıl sonra tekrar ‘siyah beyaz’ olarak hayat buldu. Tim Burton’un yeni filmi yönetmenin Ölü Gelin (2005), Sweeney Todd (2007) gibi filmlerle öne çıkardığı gotik dalganın son halkası.
Burton'un 80’lerde çektiği aynı adlı kısa filmden uyarlanan animasyon en ünlü Hollywood canavarlarının kolajını sunuyor izleyiciye. New Holland ilkokulunda işler sinsi görünüşlü yeni fen öğretmeni Bay Rzykruski (Martin Landau)’un gelişiyle sarpa saracaktır. Yeni öğretmenlerinin verdiği ödeve kendilerini epeyce kaptıran bilim aşığı öğrenciler yeni keşfettikleri bu gücü ölen sevdiklerini geri getirmek için kullanacaktır. Bu aşırı hevesli öğrencilerden Victor da çok sevdiği köpeğine araba çarpınca çareyi onu diriltmekte bulur. Ancak küçük afacanlarca yaratılan her “Frankenstein” Victor’ınki kadar masum olmayacaktır.

GOTİK KORKU HİKAYELERİ
Bay Rzykruski karakteri, Burton’un Edward Makaseller (1990)’de oynattığı Vincent Price’a benzerken, Martin Landau’un sesiyle canlanıyor. Elsa Van Helsing’i ise Winona Ryder seslendiriyor. Film, Burton’un Burbank California’daki çocukluğundan da izler taşıyor. Yönetmenin çok sevdiği gotik korku hikayelerininden esinlenilerek oluşturulan bol kontrastlı gölgeli kadrajlar tatlı bir tempo ve görkemli bir düğüm noktasıyla birleştiğinde ortaya mizahi bir kara film çıkıyor. Burton’ın filmi her ne kadar korku filmlerinin gölgesindeymiş gibi görünse de aslında bir sevgi hikayesi. Küçük bir çocuğun kaybıyla baş etme sürecini hassasiyetle ele alan film, korkutmaktan çok empati yaratmaya yöneliyor. Hikayedeki “dirilişler” Hayvan Mezarlığı (1989) tarzı şeytani versiyonların ortalıkta dolanmasına da yol açabiliyor. Ancak Sparky ne hikmetse aynı ölçüde melek olarak dönüyor “ölümden”. Yönetmenin gözünde çocuk kalbi, masumiyeti ve sevdikleri için her şeyi yapabilecek kahraman bir ruhu simgeliyor anlaşılan. Bhram Stoker’ın Dracula’sına, Frankenstein’ın yazarı Mary Shelly’ye, Abraham Van Helsing karakterine ve Gremlinler (1984)’e bolca atıfta bulunuyor film.
Godzilla (1998) ya da Jurassic Park’tan (1993) fırlamış dev kertenkeleleri de bolca görüyoruz. Winona Ryder ve Catherine O’Hara yine bir Burton yapımı olan Beterböcek’ten (1988) beri ilk kez aynı filmde rol alıyorlar. Franken (Frankenstein) ve Weenie (sosis) kelimelerini birleştiren Burton ironik bir şakaya imza atıyor. Pepe adlı sosis cinsi köpeğine atıf yapıyor yönetmen. Eğlenerek sıkılmadan izlenen dinamik ve aynı zamanda dokunaklı bir film Frankenweenie. Londra Film Festivali’nin açılış galasında gösterilen film seyirciden de eleştirmenlerden de tam not almış görünüyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar