Twilight Saga- Breaking Dawn: Düş Kırıklığının Şafağı

Catherine Hardwicke ile başlayan David Slade ve Chris Weitz’ın da sonradan dâhil olduğu Alacakaranlık yönetmenleri listesine son filmle giriş yapan Bill Condon görünen o ki yine çok başarılı bir esere imza atamamış. Dreamgirls, Kinsey ve Chicago gibi filmleriyle tanınan Condon bu yeni Stephenie Meyer uyarlamasında seyirciyi hayal kırıklığına uğratacakmış gibi görünüyor.
127 milyon dolar bütçeyle çekilen Şafak Vakti Birinci Bölüm, asıl filmin uzun metrajlı fragmanı gibi görünmekten maalesef kurtulamıyor. Oyunculuk, kurgu ve görsellik açısından oldukça zayıf kalan film düğün ve balayı sahneleriyle de Alacakaranlık hayranlarını hüsrana uğratabilir. Kurt adamlar ve vampirler arasında süregelen amansız savaş da dâhil olmak üzere karakterler arasındaki tüm çatışmaların üstü kapalı olmaktan çok yüzeysel olarak aktarıldığı film Meyer ‘in orijinal hikâyesindeki duygusal canlılığı da yakalayamamış.
İskeleti andıran Kristen Stewart ve rol yeteneği onunla birlikte dibe çöken Robert Pattinson bir yana birinci filmde daha canlı ve gerçekçi tanıtılan seyircinin kendisini az da olsa özdeşleştirebildiği Cullen Ailesi bile sahneler arasında geçiş yapan birer figüran gibi gösterilmiş. Duygu ve derinlikten yoksun kurgusu, anlamsız boşluklarla dolu, cansız ve zaman zaman maksatsızca komik diyalogları, garip ve giderek kötüleşen halleriyle beyaz perdede nahoş görüntüler veren oyuncularıyla Condon’un filmi tam bir hayal kırıklığı.
Filmle ilgili diğer ayrıntılar ise şöyle: Bilindiği gibi Meyer, büyük tartışmalar yaratan hamilelik ayrıntısını hikâyeye 2003 başlarında eklemişti. İncubus efsanesinden esinlenerek oluşturduğu bu ayrıntıların yanı sıra Venedik Taciri ve Bir Yaz Gecesi Rüyası gibi oyunlardan da esinlendiğini açıklamıştı. Birinci filmden itibaren sürekli gördüğümüz satranç tahtası da Bella karakterinin gelişiminin metaforu olarak ortaya çıkmıştı. Meyer Bella’nın en zayıf oyuncu(piyon) ken en güçlü oyuncuya(kraliçe) dönüşümünü bu şekilde betimlemişti. Breaking Dawn Birinci Bölüm yüksek gişe hasılatı peşindeki yapımcıların Edward Cullen (Robert Pattison) karakterini ön plana çıkarmak için attıkları güvensiz ve zayıf bir adım olarak da görülebilir. Yakışıklı oyuncuların ve sabun köpüğü tadındaki hikayelerin ne ilk ne de son olarak ortaya atılacağı Hollywood ‘dan daha kişilikli ve orijinal yapımlar bekleyen bir kitlenin varlığı da serinin Razzie Awards adaylığından bir türlü kurtulamamasıyla kanıtlanmıştı.
Condon ‘un filmi beklentileri karşılamasa da Meyer in diğer kitabı Göçebe’nin Andrew Niccol tarafından beyaz perdeye uyarlanacağı kesinleşti. Umarız Alacakaranlık efsanesinden bunalanlar ve hayal kırıklığı yaşayanlar 2012 de vizyona girecek bu yeni filmle biraz olsun teselli bulurlar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar