Geleceğin Çöpünü Atmak

Rian Johnson’ın yeni filmi Tetikçiler (Looper), Joseph Gordon Lewitt, Bruce Willis ve Jeff Daniels gibi isimleri bir araya getirmesinin yanı sıra ilginç senaryosuyla da dikkat çekiyor.Breaking Bad (2011) ve Brick (2005) gibi yapımlara imza atan Johnson, 2012 Toronto Uluslararası Film Festivali’nin açılış filmi olan Tetikçiler ile bilim kurgu türünde de iddialı olduğunu kanıtlıyor.
2044 yılında Amerika Birleşik Devletleri, suç oranlarındaki artışla kendini gösteren ekonomik bir kriz yaşamaktadır. Dahası, nüfusun yüzde 10’u kendilerine telekinetik güçler veren bir tür mutasyon geçirir. Otuz yıl sonra, 2074’te, zamanda yolculuk keşfedilir, fakat kısa zamanda yaşa dışı ilan edilir. Hat safhada gelişmiş olan takip teknolojisi cesetlerden kurtulmayı imkansız hale getirmiştir. Suç örgütleri de dahice bir fikirle ortaya çıkarlar: Mafya babaları öldürmek istedikleri kişileri geçmişe gönderirler ve onları “Looper” denilen suikastçilere öldürtürler. Suikastçilerin parası da kurbanın sırtına bağlanan gümüş kalıplarla ödenmektedir. Bir “patron” bir suikastçinin kontratını iptal etmek istediğinde gelecekteki kendini genç hali tarafından öldürülmek üzere geçmişe gönderir. Buna “Hattı kapatmak” denir. Yaşlı halinin sırtındaki ödemeyi alan genç versiyon, 30 yıl boyunca lüks ve şaşaa içinde yaşayacağı bir tatile çıkmaktadır.
Joseph Gordon Levitt’in Bruce Willis’in genç versiyonu olarak görünmesi için epey uğraşılmış. Levitt’in eski Bruce Willis filmlerini izleyip mimikleri taklit etmeye çalıştığı da biliniyor. Bu film, Robert Zemeckis’in 1985 yapımı Geleceğe Dönüş’ünden çok farklı bir yapıya sahip. Filmi etkisi altına alan vahşet ve korku hissi, suçluların emellerini gerçekleştirmek için hiç bir sınır tanımadığının altı çizildikçe daha da büyüyor. Her performansında daha da yükselen bir aktör olarak bu filmde de kayda değer bir oyunculuk sergileyen Lewitt, Anti-kahraman rolünü üstleniyor. Soğukkanlı suikastçi karakteriyle de seyirciyle bağ kurmayı başarıyor.Bruce Willis, daha küçük bir rolde fakat stero-type’lerin ötesine geçerek seyirciyi kazanmayı başarıyor.
Yaşlı Joe’dan nefret etmeye başlanılan nokta geldiğinde kahramanın kendinden daha çok nefret ettiğini anlayıp bu karaktere empati duymaya başlıyor izleyici. Nefret hissi rahatsız edici bir yakınlaşmayı, uzlaşmaya varma anını tetikliyor. Paul Dano ve Emily Blunt da dahil kötü bir oyunculuk görmek mümkün değil. Jeff Daniels, Abe rolünde harikalar yaratıyor.Film görsel olarak canlı ve dinamik. Enerjik kulüp sahnelerinde bile kendini gösteren solgun renk paletine rağmen bilgisayar efektleri, 360 derece dönen kadrajlar ve episodik anlatımı andıran başlıklarla atlanan sahneler, pasaklı distopik bir geleceğin doğal görünmesine, olağanlaşmasına yardımcı oluyor.
Johnson’ın türün klişelerinden ödünç aldığı uçan motorsikletler, telekinezi,özel yapım ilaçlar, fütürist silahlar, her şeyin yeniden şekillendirilmiş, şüphe yaratacak kadar cüretkar ve hatta çizgi romanlardan fırlamış gibi görünmesine engel olamıyor.Tetikçiler, yine de, geleceğin ilgi çekici bir görüntüsüne yapılan zevkli bir yolculuk. Bilim kurgu türünün tüm nimetlerini sonuna kadar kullanıyor, onlarla eğleniyor, meydan okuyor ve sonunda yıkımı değil, insanlığı, merhameti ve gerçek barışı yüceltiyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar