Kârlı Arkadaşlıklar

JENNIFER Westfeldt’in hem yönetmen hem başrol oyuncusu hem de senarist koltuğunu işgal ettiği Mükemmel Plan (Friends With Kids) espri yapmayı unutup psikologluğa  soyunmuş bir komedi. Kadın erkek ilişkilerinin çelişkili dünyasında yüzmeyi bir türlü bırakamayan, sıkıcı olmaktan öteye gidemeyen bu filmi, Adam Scott’un komik yüzü ya da Megan Fox’un güzel yüzü bile kurtaramıyor.
Hızla başlayıp hayatın dönüm noktası gibi görünen ama birilerinin özenle koruduğumuz faunus’umuza attığı bir taşla içeri dolmaya başlayan havanın bozduğu büyüler bizleri çoğu zaman uzayda özel kıyafeti olmadan süzülmeye başlayan ve tüm gözeneklerinden kan fışkırarak can veren bir astronot gibi hissettirir. Önümüzde evrenin müthiş ve diz titreten, akıl alan manzarası varken bunca acı niyedir? Ufacık zihinlerimizde kendi dünyalarımıza o kadar dalmışızdır ki o sonsuz boşluk karşısında ne kadar küçük olduğumuzu unutuveririz.
Mükemmel Plan da böyle bir çelişki içinde kaybolmuş bir çiftin, iki iyi arkadaşın Jason ve Julie’nin hikayesi. Etraflarındaki çiftlerin yürümeyen, ilişkilerine bakıp bir türlü ne olduğunu anlayamayan Jason ve julie biz çok iyi anlaşıyoruz, birbirimizi de çok iyi tanıyoruz her ikimiz de çocuk istiyoruz. Ortada mahvolacak bir ilişki de olmadığına göre neden birbirimizden çocuk yapmıyoruz diyorlar. Başlıyorlar “çalışmaya”.
Bu noktada komedinin dışına çıkan aslında bir nevi sıkıcı ve yavan olmaya başlayan bir dramla baş başa kalıyoruz. Birlikte çocuk yapıp sonra başkalarıyla randevulaşan, mükemmel partneri arayan iki insanın yapay ve kendinden geçmiş durumları arasında boğuluyoruz. Her türlü ilişkinin bir “sonunun” olduğuna odaklanan film, bir gerçeği dile getirse de ancak  sona kadar izlenebilirse bir anlam kazanıyor. Acıklı bakışlar ve ilişkiler üzerine bilmiş tartışmalar yapılırken ekrana bakıp ne zaman bitecek diye düşünmeden edemiyor insan.
Boşluğa düşmüş insanların hayat kavgasında olan birçok insana anlamsız gelebilecek bunalımları izleyicinin ne kadar ilgisini çeker bilemiyoruz. Filmin izlenmeye değer tek yanının sonu olduğu söylenebilir. Filmin Kristen Wiig, Maya Rudolph, Chris O’Dowd and Jon Hamm ‘ı Nedimeler (2011)’den sonra ilk kez bir araya getirmesi dışında ne özelliği var diye sorulabilir. İşin içinde olmadıkları halde ahkam kesen ukala ve mükemmellik abidesi çiftlere bakıp biri şunları öldürse de film bitse hissine kapılmak da çok mümkün.
Bu nedenle bu filmi mümkünse ileri sarabileceğimiz bir yerde elimizde mutluluk veren bitter çikolata ile izleyelim. Aksi takdirde bunalım bulaşıcı olabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar